Wednesday, 23 November 2011

Voodoo-tiedettä

Eilisen lehdessä kerrottiin, että kauppojen myynti on laskenut Britanniassa lämpimän talven johdosta. Kenelläkään ei tunnu olevan halua investoida toppatakkeihin ja talvisaappaisiin, kun lämpötila lähentelee +15 päivittäin.

Asian tekee merkilliseksi se, että vuosi sitten murhe oli sama, mutta päinvastaisesta syystä. Myynti laski, koska talvi oli niin kylmä ja lunta niin paljon, että ihmiset eivät päässeet kauppaan!

Vaikuttaa siltä, että taloudessa olosuhteet eivät ole koskaan ihan kohdallaan. Havaintoa vahvistaa viime kuukausien tilanne maailmantaloudessa. USA:n ongelmat pyrittiin ratkaisemaan poistamalla velkakatto, Euroopassa ratkaisuihin pyritään asettamalla velkakatto. Kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä, mitä pitäisi tehdä euroalueella. On ollut jo monta yritystä, ja monta viisasta huutamassa neuvojaan laidoilta, mutta mikään ei tunnu toimivan.

Yksi huomio on kuitenkin pakko tehdä. Keskustelu on painottunut vertailemaan valtion velan määrää ja korkotasoja, joilla valtiot saavat rahoitusta markkinoilla. Erityisesti Britanniassa molempien laskeminen on ollut ehdoton polittiinen tavoite numero yksi.

Silti niidenkään välillä ei tunnu olevan selvää yksisuuntaista vuorovaikutussuhdetta. Saksalla on enemmän velkaa sekä absoluuttsesti että suhteellisesti kuin Britannialla, mutta alhaisempi korkotaso. Kreikalle velan määrä n. 120 prosenttia BKT:sta tuntuu olevan ylipääsemätön ongelma ja korot jossain 30 prosentin tuntumassa. Samaan aikaan Japanilla on velkaa yli 200 prosenttia BKT:sta, mutta se saa lainaa noin prosentin korolla.

Onko asiassa mitään opetusta? Sikäli kuin voodoo-tieteessä voidaan yleistää, niin se näyttäyisi olevan tämä: Olennaista ei ole velan määrä, vaan usko talouden toimivuuten ja talouskasvuun.

No comments:

Post a Comment