Tuesday, 13 December 2011

Postmodernit tosikot ja Perussuomalaiset


Perussuomalaisten vaalivoiton taustoja selvittelevä Jytkyn anatomia –seminaari paljasti maanantaina hätkähdyttävän piirteen puolueen toimintatavoista. Puheenjohtaja Timo Soini kertoi, että kohua herättänyt ”postmodernin tekotaiteen” kritisointi oli ujutettu vaaliohjelmaan pelkästään vaalitaktisista syistä.

”Se oli tietoinen provo. Tiedettiin, että rääkäisy tulee”, totesi Soini. Asialla haluttiin ärsyttää ”tosikoita”.

Soini on epäilemättä nykyisen poliittisen sukupolven lahjakkaimpia sanankäyttäjiä ja provokaattoreita. Hän omaa ilmeisen herkän julkisen mielipiteen tuntoaistin, eikä epäile siihen vedota sen tunnistaessaan. Ilmeisesti myös puoluetta on trimmattu tähän suuntaan.

On silti hätkähdyttävää, että myös vaaliohjelma oli valjastettu provokaation välineeksi ilman tarkoitustakaan toteuttaa ehdotettuja poliittisia linjauksia. Olen aina ajatellut, että vaaliohjelmat on varattu puolueen poliittisten tavoitteiden esittelemiseen, ajatuksella: ”jos äänestät meitä ja tulemme valituiksi, ajamme näitä asioita”.

Kiista ”postmodernista tekotaiteesta” ei itsessään taida olla kovin merkityksellinen (?) Oikeusistuimien ja Perussuomalaisten itsensä langettamat eriasteiset rangaistukset ovat kuitenkin varmentaneet sen, että osa puolueen jäsenistä vähintäänkin flirttailee rasististen mielipiteiden ja tunteiden kanssa.

Jotkut ehkä ymmärtämättömyyttään, toiset takuulla eivät.

Tarkoittaako vaalitaktinen paljastus sitä, että Perussuomalaiset saattavat äänimäärien ja vaaliprovokaation toivossa olla valmiita vetoamaan melkein mihin vain? Myös rasistisiin tunteisiin? Siksikö Soinilta ja puoluejohdolta meni niin kauan asiaan reagoimiseen? 

Demokratian täytyy aina jossain määrin perustua populismille, siis julkisen mielipiteen myötäilylle. Muuten eläisimme autokratiassa.

Mutta jos poliittisia ohjelmia masinoidaan välittämättä niiden laadusta tai niissä mainittuja asioita edes tavoittelematta - pelkän hyödyntämiskelpoisen julkisuuden toivossa - mennään kyllä jo demagogian puolelle. 

No comments:

Post a Comment