Thursday, 1 December 2011

Drakman paluu


Viikon alussa uutisoitiin, että kaksi suurta kansainvälistä valuutanvaihtoon erikoistunutta pankkiiriliikettä (ICAP ja CLS Bank) ovat täyttä päätä valmistautumassa drakman paluuseen. Vedonlyöntitoimisto Intrade uskoo euron hajoamiseen parin vuoden sisään. Olli Rehn ilmoitti keskiviikkona, että on vain kymmenen päivää aikaa pelastaa euro.

On siis aika pohtia mitä tapahtuu, jos euro todella hajoaa. Jos drakma palaa, palaako myös markka? Vai tuleeko Suomesta osa Saksan johtamaa supereuroaluetta. Vai ottaako Suomi yhdessä muiden pohjoismaiden ja Viron kanssa käyttöön kruunun. Tuskin sentään.

Markan paluu varmaan lämmittäisi sydämiä monessa kodissa. Mutta pahoin pelkään, että voi tulla itku pitkästä ilosta. Eurojen pako Kreikan pankeista Sveitsiin on jo kuulemma alkanut. Ymmärrettävistä syistä. Drakman paluu merkitsee myös devalvaatioiden paluuta.

Ja kun puhutaan markasta, kannattaa kysyä kuka muistaa vielä devalvaation 1990-luvun alussa Suomessa. Ulkomaiden valuuttoihin sidotut lainat (ja korot) kohosivat pilviin ja takuuna käytettyjen kiinteistöjen arvot romahtivat. Konkurssien ja työttömyyden laskua maksetaan vieläkin.

Itselleni opetus on selvä. Oman perhepiirin kokemukset sitä vielä kirkastavat. Pienen maan ja pienen valuutan selviytymismahdollisuudet ovat hyvin heikot, jos kansainvälisten pääomamarkkinoiden tuulet puhaltavat vastaan. Edes punta ole riittävän vahva, mikä tuli todistettua sekin 1990-luvun alussa (Black Wednesday). Georg Soros kääri tapahtumasta miljoonavoitot.

Vaihtoehdot tuntuvat olevan joka tapauksesa huonot. (Ellei poliitikot vedä jotain yllätyskania hatusta). Joko jatketaan hallitsemattomien pääomamarkkinoiden aikaa tai sitten käännytään sisäänpäin. Edellisen epävarmuus on jo kaikille selvinnyt. Jälkimmäisen lasku alkaa selvitä, kun tullimuurien rakentaminen käynnistyy uudestaan ja valuutanvaihtajien ammattikunta elvytetään oikein toden teolla.

Lopuksi pari sanaa toisesta yhtä vakavasti asiasta. Tänään alkoi joulukalenteri Ylessä. Jatkan sen katsomisen traditiota poikani kanssa. Seuraamme kiinteästi Tonttu Toljanterin otteita tämän kuun. Ja mikä parasta, joulukalenteri näkyy Areenalta ilmaiseksi. Toisinaan tekijänoikeusrajoitteet ovat estäneet useimpien ohjelmien katselun ulkosuomalaisille, vaikka tilanne onkin parantunut jonkun verran. Teemaan täytyy palata myöhemmin. 

No comments:

Post a Comment