Sunday, 15 January 2012

Hajoaako Britannia (taas) ?


Kun Suomessa on keskitytty valitsemaan presidenttiä, Iso-Britanniaa on askarruttanut aivan toisenlainen ongelma. Skotlanti on nimittäin aikeissa järjestää kansanäänestyksen maan itsenäisyydestä.

Suomessa ja monissa muissa Manner-Euroopan maissa ei aina osata erottaa Brittein saarten eri kansakuntia toisistaan. Englantia käytetään usein yleisilmaisuna kaikille saarivaltakunnan asukkaille. Big mistake. Todellisuudessa skotlantilaisen kutsuminen englantilaiseksi vastaa pitkälti tilannetta, jossa unohtaa sen pienen eron, että suomalaiset eivät olekaan ruotsalaisia. Maassa on hyvin selkeä kansallinen identiteetti.

Skotlannilla on ollut myös vuodesta 1998 lähtien oma parlamentti ja ”ensimmäinen ministeri”. Maa voi päättää itsenäisesti mm. koulutuspolitiikasta ja terveydenhuollosta. Skotlanti onkin himpun verran lähempänä pohjoismaisia hyvinvointivaltioita kuin heidän eteläinen naapurinsa.

Kun Englannissa maksetaan lähes 9000 punnan lukukausimaksuja, yliopisto-opiskelu on ilmaista skotlantilaisille. Tilanne vanhustenhuollossa ja lääkekorvauksissa on samankaltainen.  Mielenkiintoinen yksittäistapaus on Englannin puolella oleva rajakaupunki Berwick-upon-Tweed, jossa harkitaan ihan tosissaan kaupungin siirtämistä toiseen maahan.

Lontoon ja Edinburghin välille on syntynyt kiista tarvitseeko Skotlanti Westministerin siunauksen kansanäänestykselle ja erityisesti sen ajankohdalle. David Cameronin mukaan sitova äänestys olisi pidettävä vuoden 2013 aikana. Skotlannin ”ensimmäinen ministeri” Alex Salmond on suunnitellut kuitenkin sen pitämistä vuonna 2014 Bannockburnin taistelun 700-vuotispäivänä, jossa kuinkas ollakaan Skotlanti saavutti historiallisen voiton englantilaisista.

Vallanpitäjät Lontoossa ovat ymmärrettävissä kauhuissaan ajatuksesta, että maa hajoaisi. Kyseessä on vakavin perustuslaillinen kriisi sitten vuoden 1921, jolloin 26 irlantilaista kreivikuntaa erosi brittiläisestä imperiumista.   

Argumentit puoleen ja toiseen ovat toistaiseksi olleet kuitenkin häilyviä.

Yhtenäisen Britannian puolustajat pelottelevat, että Skotlanti on liian pieni pärjätäkseen omillaan. Erikoinen väite, kun muistaa, että on olemassa muitakin noin viisimiljoonaisia aika hyvin toimeentulevia kansakuntia. Miksi skotit olisivat sen tumpelompia kun norjalaiset tai suomalaiset?

Unionin puolustajat väittävät, että Englanti tukee Skotlannin anteliaampaa hyvinvointivaltiota verovaroin. Skotlantilaiset huomauttavat, että itse asiassa he ovat nettomaksajia, kun Skotlannin aluevesiltä pumpattavat kaasu- ja öljyvarannot otetaan huomioon, joiden tulot menevät tällä hetkellä Edinburghin ohi Lontooseen. Asia on johtanut mielenkiintoiseen nokitteluun. Cameron todistelee, että Skotlannille kuuluu väkiluvun mukaan 8% näistä rikkauksista, ja pankkien kansallistamisista aiheutuneet merkittävät velkavastuut. Salmond toteaa, että edellinen luku on alueellisti ajatellen 90%, mutta he voivat kyllä ottaa kontolleen sen 8% valtakunnan velkataakasta.

Kiistassa on kysymys ennen kaikkea vallasta. Vallanpitäjät eivät sitä halua menettää kutistumalla. Ja ajatella, jos itsenäinen Skotlanti löytää kumppaneita pohjolasta ja menee lisäksi vasemmalta Englannin ohi suoraan EU:n ”ytimeen” ja jopa Euroon asti.

Skotlantilaisille tuntuu tällä hetkellä merkitsevän eniten se, että he saavat itse päättää itsenäisyydestä. Vaikka tulos olisikin kielteinen. Kannatus kun on toistaiseksi vain jossain 30-40 prosentin välimaastossa. 

No comments:

Post a Comment