Sunday, 8 January 2012

Roly-poly lumessa


Back in England … ja David Cameron aamutelevisiossa.  Matka päättyi. Ja aika päättää pienimuotoinen matkareportaasi, vaikka nyt ei ollakaan kirjoittamassa mitään Jörn Donnerin Berliini-raporttia.

Salla tarjosi sitä mitä se parhaiten osaa: hankea, hämärää ja hiljaisuutta. Vaikka minulle asiassa ei ole periaatteessa mitään outoa, sinisessä kaamoksessa ja lumiutuisessa maisemassa on silti jotain maagista.

Olen kuullut puhetta, että Sallan aika matkailukeskuksena tulee vielä, kunhan se kasvaa maltilla. Kolme hoota tulevat vielä olemaan myyntivaltteja. Ja sitä kai viestii myös markkinointislogan ”Salla in the middle of nowhere”.

Matka meni periaatteella ”kaikki irti Lapin lomasta”. Joka päivä saunassa, päivittäin suksilla tavalla tai toisella, ja mikä pahinta, puolen tusinaa kertaa uimassa lumessa. Nämä ovat turistiuden suureita, ja mittari näyttää pelottavan korkeaa lukemaa.

Lumessa pulikonnin osalta suvun nuorimmainen kehitti uuden lajityypin: ”roly-poly lumessa”. Tämä uudissuomen sana viittaa lasten harjoittamaan sivuttain kieriskelyyn rinnettä alas, mutta tässä tapauksessa lumessa saunan jälkeen. Adrenaliinia nostaa ja kiire tulee takaisin saunaan, mutta hauskaa on.

Lentomatkalla ajattelin kuinka lentäminen vastaa monelta osin entisaikojen massojen bussimatkailua. Rovaniemi-Newcastlen lentoon kolmine vaihtoineen meni saman verran kuin bussilla Jyväskylään. Ja hintojen laskettua ja hinnoitteluperiaatteiden muututtua matkustajien käyttäytymiset muistuttavat yhä enemmän toisiaan. Kun pääsimme lentokorkeuteen sekä vieressäni istunut naisihminen että edessäni ollut perheenisä kaivoivat eväspussistaan kotona tehdyt ruisleivät ja alkoivat mutustella niitä tyytyväisinä. Eikä asiassa ollut mitään ihmeellistä. 

Nyt on aika vakavoitua ja palata arkeen monellakin tasolla. Ulkosuomalaisen blogin kohdalla se merkitsee presidentin vaaleja, joiden ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla. Siitä blogi odotettavissa lähipäivinä.

No comments:

Post a Comment