Friday, 3 February 2012

Win-win –vaalit


Päätin ottaa varaslähdön vaalianalysoinnissa ja tarjota yhden jo nyt – esianalyysin.

Vuoden 2012 presidentinvaalien toinen kierros näyttää olevan win-win –tilanne. Todennäköisin tulos on, että kaikki voittavat: Niinistö, Haavisto ja Suomi.  Asetelman ainoa mahdollinen häviäjä on toki Niinistö, mutta skenaario on epätodennäköinen.  

Haavistolla ei ole ollut oikeastaan kuin voitettavaa päästyään toiselle kierrokselle, koska pääsy itsessään jo oli niin suuri voitto. Olen aikaisemmin kirjoittanut, että Haaviston meno toiselle kierrokselle lähetti maailmalle positiivisen viestin eli kuvan ennakkoluulottomasta ja suvaitsevaisesta Suomesta. Vielä Halosta valittaessa herätti hänen Setan puheenjohtajuus runsaasti keskustelua, kuten presidentti itse totesi.

Eikä asiaa muutu, vaikka Haavisto häviäisikin.

Heikko lenkki tässä argumentissa tosin on se, että tietääkseni Ruotsin ja Viron ohella vaaleja ei ole huomioitu oikeastaan juuri lainkaan ulkomailla. Toisin oli eduskuntavaalien jälkeen, joka sai valtavasti huomiota valtamedioita myöten. Ulkomaisesta näkökulmasta voittajaksi selvisi ”äärioikeistolainen, siirtolaisvastainen ja euroskeptinen” puolue. Oli tämä totta tai ei, näin se useimmiten nähtiin.  Toivoa kuitenkin sopii, että presidentinvaaleista levitetään uudenlaista viestiä. (Lisäys lauantaina 4.2: täytyykin heti korjata, että tänään oli sitten uutisointia. Esim. The Guardian kirjoittaa, "Gay and Green presidential contender battles to break the mould in Finland").

Vaalitulosta voisi ennakoivasti analysoida sanomalla, että Niinistön voitto näyttää lähes varmalta. Eikä se ole edes välttämättä kovin suuri katastrofi haavistolaisen kannalta, sen verran samanmielisiä nämä kaksi gentlemannia tv-tenttien perusteella ovat.  Vaikka Niinistö onkin ehkä enemmän kovan realismin talousmies kuin Haavisto, joka puolestaan omaa herkemmän sosiaalisen omantunnon, useimmissa kysymyksissä erot ovat painotuksellisia. Joskus tuntuu, että herrat voisivat edustaa saman puolueen oikeaa ja vasenta siipeä.

Normitulos Haavistolle näyttää olevan jossain 35 % tuntumassa. Jos hän saa 40 % tai enemmän, kyseessä on riemuvoitto. Yli 50 % vaatisi jo aivan seismistä muutosta, mihin kovinkaan moni ei taida tosissaan usko.  Jääminen 30 %:iin kielisi ikävästi vastareaktiosta, mutta tulos on yhtä lailla epätodennäköinen.

Saa nähdä miten käy sunnuntaina. Päivitän tuloksen yllä olevan analyysin valossa, kun se tiedetään.


No comments:

Post a Comment